sábado, 6 de noviembre de 2010

La síndrome de Tourette

" Un tic es un acto intencionado coordinado, provocado en primera instancia por alguna causa externa o por una idea; la repetición conduce a que se convierta en habitual y finalmente a su reproducción involuntaria sin causa y sin ningún propósito, al propio tiempo que resultan exageradas su forma, su intensidad y frecuencia; así asume el carácter de un movimiento convulsivo, inoportuno y excesivo; su ejecución suele ir precedida de un impulso irresistible, su supresión se asocia a malestar. El efecto de la distracción o de un esfuerzo volitivo consiste en disminuir su actividad; desaparece durante el sueño. Ocurre en individuos predispuestos, quienes usualmente cuentan con otras indicaciones de inestabilidad mental." (Ollendick, 1993, p. 322).

La síndrome de Tourette (TS) és un trastorn neurològic heretat, amb inici a la infantesa, caracteritzat per la presència de tics motors i vocals. Aquests tics poden ser transitoris o crònics.

A continuació, adjunto un vídeo en què diversos infants parlen sobre el que és la síndrome de Tourette i el que suposa patir-la. És un vídeo molt commovedor en el qual els protagonistes descriuen la necessitat de completar un tic de certa manera o un cert número de vegades amb la fi de disminuir la sensació i narren les dificultats amb què es troben dia rere dia per ser acceptats i compresos. Per exemple, quan pateixen un tic i els companys li demanen que pari; o bé quan pateixen un tic i intenten que passi desapercebut.
És en anglès, però us animo a veure'l.

http://www.youtube.com/watch?v=ou-KVmw05R4&feature=related

2 comentarios:

  1. Un trastorn ben curiós aquest, Laura! El doctor Sacks té algun capítol de llibre dedicant-li.

    ResponderEliminar
  2. Hola Laura!

    He estat mirant el vídeo i la veritat és que m'ha impactat bastant. Coneixia míniament aquesta síndrome, però tampoc sabia del cert els diferents tics que pot provocar. A més, suposo que el fet que expliquin els propis nens i nenes què és el que pateixen commou encara més...

    He trobat un vídeo que tracta també la síndrome de Tourette. Emilio, el que pateix aquest síndrome, explica en què consisteix i quines problemàtiques li comporta. La part interessant del vídeo s'inicia en el minut 1:47. En el vídeo apareix algun fragment de la pel·lícula "El protegido", on Jack Nicholson pateix aquesta síndrome. A partir d'aquesta pel·lícula, l'Emilio va saber realment quin síndrome pateix.

    http://www.youtube.com/watch?v=j0RhuCnsRDo&feature=related

    Fins aviat!

    ResponderEliminar